Klapikoneen huolto takaa pitkän käyttöiän ja tehokkaan polttopuutuotannon

Jälkimarkkinoinnin asiantuntija Arttu Kohtamäki korostaa Japa-koneiden vuosihuollon tärkeyttä ja käytön yhteydessä tehtäviä kuntotarkistuksia.

”Japan klapikoneet on suunniteltu helppohoitoisiksi – huoltokohteet ovat kaikissa konemalleissamme kätevästi saavutettavissa. Säännöllinen huolto vähentää osien kulumista, mikä tuo säästöjä käyttökustannuksiin ja pidentää koneen käyttöikää jopa vuosikymmenten mittaisiksi. Tällainen huollettavuus on ensiarvoisen tärkeää, jotta kone säilyy toimintavarmana ja kustannustehokkaana pitkään.”

Hän suosittelee vuosihuoltoon seuraavia toimenpiteitä, joista osaa kannattaa tehdä myös useammin muun käytön ohella:

  1. Koneen puhtaana pito
  2. Hydrauliikkaöljyjen ja suodattimien vaihto
  3. Teräketjuöljypumpun ilmaus
  4. Sahalaipan ja teräketjun huolto
  5. Syöttömaton linjaus ja kireys

1. Koneen puhtaana pito

Kohtamäki muistuttaa, että koneen puhdistus on tärkeä päivittäinen huoltotoimenpide, jolla pystytään estämään monia työn keskeyttäviä häiriötilanteita.

”Jokaisen käytön jälkeen on hyvä puhdistaa ainakin halkaisukirveen ympäristö eli kolot ja pururitilä sekä kuljettimen puhdistusaukko. Kuukausittain tulisi puhdistaa koneen sisäosat, jotta esimerkiksi työntimen alle ei pääse kerääntymään tukosta aiheuttavaa moskaa.”

Kylmissä olosuhteissa työskennellessä koneen puhdistus jokaisen käyttökerran jälkeen korostuu entisestään: puhdistus takaa sen, etteivät lastut ja purut ehdi jäätymään koneeseen kiinni ja työt päästään seuraavallakin kerralla aloittamaan ilman järeämpiä puhdistusvälineitä.

2. Hydrauliikkaöljyjen ja suodattimien vaihto

Likainen hydrauliikkaöljy voi aiheuttaa osien ennenaikaista kulumista, letkujen ja liitoskohtien vuotoja sekä öljyn ylikuumentumista. Myös seurauksena voi olla painehäviöitä, jotka voivat johtaa hydrauliikkavoimaa vaativien osien toimintahäiriöihin. Jos klapikone seisoo ulkona eri vuodenaikojen lämpötilojen vaihteluissa, voi öljyn sekaan päätyä myös vettä kondensaation tai mahdollisten vuotojen seurauksena, mikä heikentää hydrauliikkaominaisuuksia ja voi pahimmillaan vaurioittaa itse konetta.

”Japa-klapikoneiden hydrauliikkaöljy ja suodattimet on hyvä tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa, erityisesti silloin, kun kone otetaan käyttöön pidemmän tauon jälkeen. Puhdas öljy ja suodatin takaavat, että koneen hydrauliosat toimivat luotettavasti, ja öljyn lämpötila pysyy sopivana”, sanoo Kohtamäki.

3. Teräketjuöljypumpun ilmaus

Toimiva teräketjuöljypumppu on olennaisen tärkeä ketjun ja laipan kunnolle ja käyttöiälle. Jos teräketjuöljyä ei tule riittävästi, teräketju venyy aiheuttaen yhä enemmän kiristystarvetta, ja voi mennä lopulta poikki. Kohtamäki korostaa teräketjuöljyn virtauksen seuraamista.

”Kun öljylinjoihin pääsee ilmaa, öljy ei virtaa tasaisesti teräketjulle. Tämä vähentää voitelua, mikä lisää ketjun ja laipan kulumista ja voi johtaa niiden ennenaikaiseen vaurioitumiseen. Siksi hydraulisen öljypumpun säännöllinen ilmaus on tärkeä huoltotoimenpide: se poistaa ilman linjoista ja palauttaa vapaan öljyn virtauksen, mikä suojaa ketjua ja laippaa sekä varmistaa koneen tasaisen toiminnan.”

Katso video teräketjuöljyn lisäämisestä: Adding chain lubricant oil to Japa firewood processor

4. Sahalaipan ja teräketjun huolto

Sahalaipan ja teräketjun kunto on olennainen osa klapikoneen tehokasta toimintaa. Tylsistynyt ketju heikentää sahausnopeutta ja lisää laipan kulumista sekä kuumentumista, mikä rasittaa myös ketjun rattaita ja ohjaimia. Ammattikäytössä ketju on usein hyvä vaihtaa uuteen tai huollettuun ketjuun jopa päivittäin.

Teroittaminen onnistuu joko käsin pyöröviilalla tai sähköisellä teroittimella, ja tarkkuutta voi parantaa viilanohjaimilla ja -tuilla. Laipan käyttöikää voi pidentää kääntämällä sen säännöllisesti, yleensä noin joka kolmannella ketjun huoltokerralla. Laipan kunto on hyvä tarkistaa mahdollisten vääntymien ja halkeamien varalta.

Kohtamäen mukaan huolellinen ylläpito takaa klapikoneen tehokkaan toiminnan ja pitkän käyttöiän.

”Säännöllinen ketjun vaihto ja teroitus sekä laipan tarkistus ja kääntäminen vähentävät kulumista ja varmistavat, että kone toimii parhaalla mahdollisella tavalla.”

5. Syöttökuljettimen maton linjaus ja kireys

Syöttökuljettimen matto pyörii kahden rullan välissä, ja sen linjauksen tarkistus on tärkeä osa klapikoneen toimintavarmuutta ja huoltoa. Kun kone on käynnissä, maton liikkeen voi tarkistaa silmämääräisesti varmistaen, että se kulkee suorassa.

”Hyvin säädetty matto pysyy linjassaan, mikä suojaa mattoa venymiseltä ja reunojen ennenaikaiselta kulumiselta. Huonosti linjattu matto taas voi alkaa kulkea vinoon, mikä lisää sen venymisriskiä ja heikentää puun syöttöä leikkaukseen – tämä voi hidastaa työtä ja johtaa ennenaikaisiin huoltotarpeisiin”, kertoo Kohtamäki.

Maton kireys on myös tärkeä säätökohta. Sopiva kireys saavutetaan, kun matto nousee ilmaan noin 5 cm. Tämä auttaa varmistamaan tasaisen syötön ilman turhaa kitkaa tai venymistä. Tarvittaessa mattoa voi säätää etu- ja takarullan säätöruuveista, jotka sijaitsevat vastaavasti maton etu- ja takapäässä. Maton oikea linjaus ja kireys auttavat pitämään syötön sujuvana ja pidentävät sekä maton että koneen käyttöikää.

Muista huoltopaketit Japa-klapikoneille

Japa tarjoaa vuosihuoltoon tarvittavat varaosat kätevinä huoltopaketteina, joiden avulla saat kaiken tarpeellisen yhdellä kertaa ja edullisemmin kuin osat erikseen hankkimalla. Pakettiin sisältyvät kaikki tärkeimmät huoltokomponentit, lukuun ottamatta hydrauliikkaöljyä, joka tulee hankkia erikseen.

Japan varaosakaupasta löydät helposti yleisimmät varaosat, ja lisätarvikkeita on saatavilla myös jälleenmyyjältämme Agcolta. Näin varmistat, että koneesi pysyy parhaassa toimintakunnossa ja huollot sujuvat vaivattomasti.