Tulenrako Ltd.

5.9.2019

Tekniikan kunniatohtori ja yrittäjäneuvos Markku Koskenniemi valmistaa polttopuita vuosittain 500-700 kuutiota, riippuen metsänhoitotoimenpiteistä. Koskenniemi hankkii puut omalta tilalta kaadetuista puista.

”Se koivu mitä tulee tehdään klapeiksi. Parhaat tukkikoivut myydään puutavara-yhtiölle, mutta lopuista tehdään klapeja.” sanoo Koskenniemi. Koivun lisäksi klapeja tehdään mm. kuusesta, joka on tällä hetkellä erittäin kysyttyä. Kuusta poltetaan paljon saunanpesässä ja luukullisissa uuneissa. Kuusen lämpö poltettaessa on niin kova, että se putsaa pesää palaessaan.

Klapien tekoon hän käyttää Japa®320 -polttopuukonetta. Koneessa on vaihdettava ristikko, joka leikkaa puut joko neljään tai kuuteen osaan. Kyseissä mallissa on moottorisahaketju ja se toimii sähkömoottorilla. 320-mallia ei enää valmisteta, mutta Japa® valikoimasta löytyy vastaava kone, Japa®385. 385 on suunniteltu sekä ammattilaisille että vaativaan yksityiskäyttöön. 385 on mahdollista hankkia kolmella eri varustetasolla ja kahdella eri halkaisuvoimalla, joko 6T tai 8T. Varustepakettien ansiosta kone muuntautuu käyttäjällensä sopivaksi. Koneen suunnittelussa on kuunneltu käyttäjien toiveta ja myös Koskenniemi on ollut mukana kehittämässä koneita. Koskenniemi onkin käyttänyt Japa® koneita jo ainakin 10 vuotta, eikä ole kokenut tarpeelliseksi kokeilla muiden valmistajien koneita.

Helppo käyttää yhden miehen voimin
Koskenniemi sanoo polttopuukoneen valinnassa olevan tärkeää se, että kone on yhden miehen käytettävissä. Tulenraolla onkin käytössään Japa® lisäksi Avant-pienkuormaaja, jolla tapahtuu puiden siirtäminen itse tehdylle syöttöpöydälle. Syöttöpöytä on laitettu hieman kallelleen kohti koneen variaattoria, josta pienellä avustuksella puu saadaan kohti variaattoria josta se lähtee eteenpäin.

Avantin ja syöttöpöydän lisäksi Tulenraolla on lisävarusteena puhdistusrumpu, joka hankittiin viime keväänä. Puhdistusrumpu erottelee kuoret ja ohuet puunsuikaleet tasakokoisen polttopuun seasta.

”Olisi pitänyt hankkia paljon aikaisemmin, niin ei tarvitse jokaisen puun uuniinpanon jälkeen imuroida tai lakaista pirttiä.” Koskenniemi naurahtaa.

Tulenrako myy tehtyjä klapeja vakioasiakkailleen, jotka toimivat heille parhaana markkinointikanavana. Tyytyväinen asiakas on parasta mainosta, toteaa Koskenniemi ja sanoo, että he eivät ole mainostaan kahteen vuoteen missään. Klapeja voikin tilata Tulenraon kotisivuilta: http://www.tulenrako.com/myynti.html

Tilaa uutiskirje

Takaisin ylös